całki nieoznaczone
Domcio: witam jak policzyć całkę z takiego wyrażenia ( proszę o szczegółową rozkmine)
∫(3x2+2x+4)/x3+4x
dokonuję rozkładu na ułamki prostę i dochodzę do postaci
∫dx/x+∫(2x+2)/(x2+4)=lnx+∫(2x+2)/(x2+4)
i dalej nie potrafię tego rozpisać jak to zrobić ta całka która mi została blokuje i
nawet jak zapisze że x=2t nic mi to nie daje dx=2dt i wychodzi 2∫(t+1)/(4t2+4)
18 sty 23:28
Mila:
2x+2
2x
2
∫
dx=∫
dx+
dx= [x=2t; dx=2dt]
x2+4
x2+4
x2+4
dt
=ln(x2+4)+2*2∫
=
(2t)2+4
dt
=ln(x2+4)+∫
dokończ
t2+1
18 sty 23:52
Domcio: dziękuję ja to rozpisywałem jak 4 −2 i nie wychodziło pewnie dlatego