matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
expect:
liczby zespolone
√
3+4i
, |z|=5
α+2πk
α+2πk
W
k
=
n
√
|z|
(cos
+ isin
)
n
n
5
cosα=
3
4
sinα=
5
jak obliczyć z tego α
tylko proszę się nie śmiać, zapomniałem
18 sty 23:21
jikA:
Proponuję zrobić w ten sposób. Szukamy liczby postaci x + iy więc:
√
3 + 4i
= x + iy /
2
3 + 4i = (x + iy)
2
3 + 4i = x
2
− y
2
+ 2ixy
⎧
x
2
− y
2
= 3
⎩
2xy = 4
Rozwiązujesz układ dwóch równań i dostajesz x oraz y.
18 sty 23:25
Mila:
3
cosα=
!
5
18 sty 23:55