Taylor, wzór Taylora
Taylor: Napisać wzór Taylora dla funkcji f ∊ C5(R) takiej, że: f(−2) = 0, f'(−2) = 12, f''(−2) =
f'''(−2) = 0, f(4)(−2) = 5.
∀x∈................. f(x) =...............................................
gdzie c jest pewną liczbą między ........ a ......... .
Bardzo proszę o pomoc
18 sty 23:03
;#62;: up
18 sty 23:30
;): ja także prosiłbym o pomoc w tym zadaniu
19 sty 09:59
;): ;>
19 sty 12:45
Nienor: c=ξ (ładniejsze)
| | f'(−2) | | f''(−2) | | f'''(−2) | |
f(x)=f(−2)+ |
| (x+2)+ |
| (x+2)2+ |
| (x+2)3+
|
| | 1! | | 2! | | 3! | |
| f(4)(−2) | |
| (x+2)4+Rn(x), gdzie
|
| 4! | |
| | f(5)(ξ) | |
Rn(x)= |
| (x+2)5, dla pewnego ξ leżącego między −2, a x.
|
| | 5! | |
Podstawiając:
| | 5 | |
f(x)=0+12(x+2)+0+0+ |
| (x+2)4+Rn(x), gdzie:
|
| | 24 | |
| | f(5)(ξ) | |
Rn(x)= |
| (x+2)5, dla pewnego ξ leżącego między −2, a x.
|
| | 5! | |
Chyba, że chodzi o resztę Peana, wtedy R
n(x)=o((x+2)
5)
19 sty 12:59
sm: dzięki wielkie

zastanawiam się jeszcze co trzeba wpisać w pole: ∀x∈.......
19 sty 23:05
gosc: up
20 sty 13:00