Funkcja liniowa
ciekawski: Prosta o rownaniu y=−1/2+10 jest styczna w punkcie P z okregiem o srodku S=(−2,3). Co jest
równaniem prostej?
Może nie rozwiązujcie, tylko dajcie wskazowki
18 sty 22:55
Saizou : ale jakiej prostej
18 sty 23:00
ciekawski: PS
18 sty 23:05
ciekawski: chyba juz mam pomysl, jak mozesz to ewentualnie wstaw tu rozwiazanie to sprawdze jak wylicze
18 sty 23:07
Mila: Źle podana treść, sprawdź.
18 sty 23:07
Saizou : możesz obliczyć promień okręgu, wiedząc że odległość punktu od prostej wynosi r
| | 1 | |
d=r (bo prosta y=− |
| x+10 jest styczna od okręgu) |
| | 2 | |
następnie obliczyć układ
(x+2)
2+(y−3)
2=r
2
18 sty 23:09
Saizou : albo prościej
| | 1 | |
prosta SA jest prostopadła do y=− |
| x+10, zatem |
| | 2 | |
a
SA=2
y=2x+b
3=2*(−2)+b
b=7
y=2x+7
18 sty 23:20
Mila:

m: y=−1/2x+10
Prosta jest styczną do kręgu⇔ma dokładnie jeden punkt wspólny z okręgiem i jest prostopadła do
promienia w punkcie styczności.
PS⊥m; S=(−2,3)
k: y=2x+b i S∊k⇔3=2*(−2)+b dokończ,
potem możesz wyznaczyć wsp.P
18 sty 23:29
ciekawski: Ok, dzięki, wyszło dobrze
19 sty 15:36
Mila:
19 sty 15:36