funkcja kwadratowa
bezendu: Wyznacz wartości parametru m dla których równanie ma dwa różne pierwiastki tego samego znaku
(m+2)x
2−4x+2m+6=0
Δ>0
(−4)
2−4(m+2)(2m+6)>0
16−4(2m
2+6m+4m+12)>0
16−4(2m
2+10m+12)>0
16−8m
2−40m−48>0
−8m
2−40m−32>0 / : (−8)
m
2+5m+4>0
Δ
m=5
2−4*1*4=9
√Δm=3
m∊(−4,−1)
x
1*x
2>0
(2m+6)(m+2)>0
i teraz tu wyciągam
2 z pierwszego nawiasu czyli mnożę to i wtedy otrzymam nierówność
kwadratową

2(m+3)(m+2)
18 sty 22:51
jikA:
Tak.
18 sty 22:53
bezendu: tak czyli która odpowiedź
18 sty 22:54
Saizou : x
1*x
2>0
| 2m+6 | |
| >0 zał m≠−2 (pamiętaj że funkcję liniową też trzeba uwzględnić w odp.) |
| m+2 | |
(2m+6)(m+2)>0
m=−3 m=−2 ramiona są skierowane do góry zatem
m∊(−∞:−3) u (−2:+∞)
18 sty 22:55
jikA:
Spytałeś się czy otrzymasz nierówność kwadratową więc napisałem że tak.
18 sty 22:56
jikA:
| 2m + 6 | |
| > 0 jest równoważne nierówności (2m + 6)(m + 2) > 0 przy uwzględnieniu |
| m + 2 | |
dziedziny z nierówności wymiernej.
18 sty 22:58
bezendu: @Saizou wiem tylko chodziło mi o ten zapis nierówności
18 sty 22:58
bezendu: @jikA dobra mam nierówność wymierną czyli muszę też wyznaczyć dziedzinę tej nierówności
18 sty 23:01
Saizou : ale mnożenie jest nie potrzebne

wystarczy tylko określić czy funkcja ma ramiona skierowane do góry czy na dół, bo z postaci
iloczynowej łatwiej obliczyć pierwiastki
PS. przy delcie jak mnożysz przez −8 to zmieniasz znak
18 sty 23:02
bezendu: a no tak zapomniałem o znaku

dzięki Saizou

mam podstawę w szkole i sam muszę
nadrobic więc się pytam
18 sty 23:04
jikA:
Tutaj akurat nie musisz ponieważ powinieneś od razu dać w warunkach do zadania a ≠ 0 ⇒ m ≠ 2
ale niestety u Ciebie takiego założenia nie widzę.
18 sty 23:05
bezendu: czyli skoro nie podaję założeń to ustalam dziedzinę
18 sty 23:07
jikA:
Tutaj masz konkretne polecenie że mają być dwa różne pierwiastki więc powinieneś od razu
dać założenie a ≠ 0.
18 sty 23:11
Saizou : i napisać że funkcja liniowa nie ma racji bytu
18 sty 23:13
bezendu: no tak ale ja napisałem Δ>0 wtedy ma dwa różne pierwiastki i podałem takie założenie
18 sty 23:13
jikA:
Właśnie tylko napisałeś Δ > 0 a a ≠ 0 już nie.
18 sty 23:19
bezendu: ok dziękuję
18 sty 23:20