Wyznaczanie wartości - Wielomiany
Modern: Wyznacz te wartości k, dla których nierówność (x
2 +2) (x
2−k) +2k +1 > 0 jest prawdziwa dla
każdej liczby rzeczywistej x.
A więc wymnażam nawiasy przez siebie, później podstawiam zmienną pomocniczą t, wychodzi mi:
t
2 − t(k−2) +1 >0, gdzie t= x
2
Δ<0 i k wtedy należy od (−
∞,0) i (4,
∞). W odpowiedziach jest od (−
∞,4). Pomóżcie
18 sty 21:52
pigor: ... a mnie wychodzi tak :
(x2+2)(x2−k)+2k+1 >0 ⇔ x
4+(
2−k)x
2+1 >0 dla każdego x∊R ⇔
2−k ≥0 ⇔
⇔ k≤ 2 ⇔
k∊(−∞;2> i tyle, a więc coś nie gra, tylko u ...

kogo, gdzie

.
18 sty 22:17
tech: x4+2x2−kx2−2k+2k+1>0
x4+x2(2−k)+1>0
t=x2 (t>0)
t2+t(2−k)+1>0
dt<0
4−4k+k2−4=k2−4k=k(k−4)
k=0
k=4
ke(0;4)
18 sty 22:18
Saizou : x4+(2−k)x2+1>0 zobaczy że (x2−1)2≥0 →x4−2x2+1≥0
2−k>−2
−k>−4
k<4
k∊(−∞:4)
18 sty 22:34
Saizou : tak mi się zdaje
18 sty 22:34
pigor: masz rację, to jest to . ...
18 sty 22:44
Mila: Drugi warunek jest u Pigora, dołączyć do rozwiązania Tech
18 sty 23:03