Całka
Jasiek: jak rozwiązać takie ustrojstwo ?
18 sty 21:17
Andrzej: trzeba rozbić na ułamki proste
dodać, porównać z oryginałem i obliczyć A,B i C
ja najpierw jeszcze włączyłem minus do mianownika
| | 1 | | 3−√2 | | 3+√2 | |
wyszło mi A = − |
| , B = |
| , C = |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
i wychodzi suma elementarnych całek
18 sty 22:37
Andrzej: sorki, pisałem x zamiast t, ale to Ci chyba nie zrobi różnicy
18 sty 22:37
PW: A pogłówkować jak przedstawić to w postaci dwóch "korzystnych" ułamków
| | 1 | | 1 | |
−t2+t−1 = |
| (−3t2+3t−3)= |
| [(−3t2+2)+(3t−5)]. |
| | 3 | | 3 | |
Mamy więc
| | 1 | | (−3t2+2) | | 3t−5 | |
∫ |
| [ |
| + |
| ]dx |
| | 3 | | 2t−t3 | | 2t−t3 | |
Pierwszy ułamek był stworzony by całka z niego była logarytmem (w liczniku g'(x), w mianowniku
g(x))
Jeżeli uda się rozłożyć drugi ułamek na ułamki proste, to policzymy.
18 sty 22:48
PW: Też napisałem dx zamiast dt, i chyba nic lepszego niż Andrzej nie wymyśliłem (pisząc moje nie
widziałem tamtego). Rozkładu na ułamki proste nie unikniemy.
18 sty 22:53