simnnus
henio: Określ, dla jakich wartości parametru m zachodzi równość:
m2(1−sin x)−4m + 1 + sin x = 0
18 sty 20:35
pigor: ... otóż, np. tak :
m
2(1−sinx)−4m+1+sinx= 0 ⇔ m
2−4m+1= m
2sinx−sinx ⇔ m
2−4m+1= sinx(m
2−1) ⇔
| | m2−4m+1 | | m2−4m+1 | |
sinx= |
| ma sens ( istnieje x) ⇔ | |
| |≤ 1 i m≠±1 ⇒ |
| | m2−1 | | m2−1 | |
| | |m2−4m+1| | |
⇒ |
| |≤ 1 ⇔ |m2−1| ≥ m2−4m+1 i (*)m≠±1 ⇒ |
| | |m2−1| | |
⇒ m
2−1≤ −m
2+4m−1 lub m
2−1 ≥ m
2−4m+1 ⇔ 2m
2−4m≤ 0 /:2 lub 4m ≥2 /:4 ⇔
⇔ m
2−2m≤ 0 lub m ≥
12 ⇔ m(m−2)≤ 0 lub m ≥
12 , stąd i z (*) ⇔
⇔
(0≤ m≤ 2 lub m>12) i m≠±1 ⇔
m∊<0;1)U(1 +∞) . ...
18 sty 21:48