Przeliczanie jednostek
Paula: Hej mam taki mały problem potrzebuje wytłumaczyć jak przeliczać jednostki jeśli mam je w ułamku
(licznik i mianownik na inny licznik i mianownik) => m3 / h*ha na dm3 / s*ha
18 sty 20:35
dragon: m3 to 1000 dm3, h to 3600s i podstawiasz
18 sty 20:45
Jolanta: zawsze mozesz rozpisać
np km
3 na m
3
km
3=km*km*km=1000m*1000m*1000m=1000000000m
3
ha=100m*100m=1000dm*1000dm=1000000dm
2
| m3 | | s*ha | | m3 | | 1000dm3 | | 10 | |
| * |
| = |
| = |
| = |
| |
| 3600s*ha | | dm3 | | 3600dm3 | | 3600dm3 | | 36 | |
18 sty 21:01