Zbiór na płaszczyźnie
oswald: Byłby ktoś na tyle pomocny by pomóc mi z owym zadaniem?
Na płaszczyźnie z układem współrzędnych XOY zaznacz zbiór
A={(x,y): x∊R i y∊R i log22(x2+y2)−5log2(x2+y2)+6≤0}
Oblicz pole i długość brzegu figury A.
18 sty 20:27
oswald: Nikt nie ma pomysłu?
18 sty 21:14
Skipper:
log
2(x
2+y
2)=t ... założ ...
t
2−5t+6≤0
Δ=25
t
1=0 ... sprzeczny z zał
t
2=5
0<x
2+y
2≤5 ... i chyba wszystko jasne −
18 sty 21:15
Skipper:
...stop −:(
18 sty 21:16
Skipper:
oczywiście 0≤log2(x2+y2)≤5
18 sty 21:19
oswald: Ahh, teraz już wydaje się takie łatwe

Dziękuje
18 sty 21:22
Skipper: t1=0 oczywiście sprzeczne nie jest
18 sty 21:23
Mila:

x
2+y
2≠0⇔(x;y)≠(0;0)
log
2(x
2+y
2)=t i t>0
t
2−5t+6≤0
Δ=1
t
1=2 lub t
2=3
t∊<2;3> ⇔
2≤log
2(x
2+y
2)≤3⇔
log
2 2
2≤log
2(x
2+y
2)≤log
22
3⇔
2
2≤x
2+y
2≤(
√8)
2 pierścień [r=2; R=2
√2]
Dalej dasz sobie radę?
18 sty 21:32
Mila: ?
18 sty 22:17
oswald: Owszem, dziękuje Wam za pomoc
18 sty 22:50
Mila:
18 sty 23:18