Rozwiązanie równania
Oleńka: Hej, czy ktoś mógłby napisać mi jak krok po kroku rozwiązać to zadanko? Nie bardzo potrafię
sobie z nim poradzić. Nie chodzi mi o sam wynik, bo ten mogę przepisać na szybko od kogoś, ale
krok po kroku.
PW: Można również w pierwszym ułamku zauważyć, że
x
2−x = x(x−1)
2x−2=2(x−1)
i uprościć:
| x2−x | | x(x−1) | | x | |
| = |
| = |
| , x∊R\{1} (bo taka jest dziedzina, mimo |
| 2x−2 | | 2(x−1) | | 2 | |
uproszczenia ułamka zastrzeżenie x≠1 zostaje).
Równanie
to już podstawówka.