Procent składany
hirurg: Pan Nowak wpłacił do banku kwotę K=5000 zł.Na koniec każdego roku bank dolicza odsetki w
wysokości 4%
a) jaką kwotą będzie dysponował Pan Nowak po roku
b) Jaką kwotą będzie dysponował Pan Nowak po 2 latach
Zrobiłem niby coś ale nie wiem czy dobrze:
K(1+r)
n
K=5000
n=4
K=5000*(1+0,04)
4=5000*(1,04)
4=5000*1,1698=5849
Czy dobrze jest to zrobione? Jeśli tak to co dalej ? Mógłby ktoś mi pomóc?
18 sty 19:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
dlaczego
4
18 sty 19:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
co oznacza 'n' we wzorze
18 sty 19:59
hirurg: No bo 4 %
18 sty 19:59
hirurg: n we wzorze oznacza n lat
18 sty 20:00
Artur z miasta Neptuna:
Dokladnie −−−okres −−− ile raZy odsetki beda naliczpne
A nie 4%
18 sty 20:10
hirurg: A no dobrze. Nie widziałem dokładnie dlatego też zgłosiłem się o pomoc na to forum

Po to
jest to forum
19 sty 10:14