Wielomiany - równania
Bergern: (x2 − x + 1)3 − 6(x2 −x)2 −2(x2 − x + 2) = 0
Coś chyba trzeba pogrupować, bo wzoru na (a − b + c ) 3 nie poznałem, a delta w nawiasach
wychodzi ujemna.
18 sty 19:45
Bergern: Pomoże ktoś?
18 sty 19:51
ZK: Wiesz ja tez tego 1 nie znam ale bym po prostu wymnozyl \
(x2−x+1)3=(x2−x+1)(x2−x+1)(x2−x+1)
(x2−x)2= x4−2x3+x2 ze wzoru skroconego mnoxenia lub jesli nie znasz lub zapomniales to
bierz na zywca (x2−x)2=(x2−x)(x2−x)
powywnazaj uporzadkuj i dopiero potem do zera . bedzie pewnie latwiej
18 sty 20:41
ICSP: t = x2 − x
i już masz proste wzorki
18 sty 20:50
Bergern: Ogromne i Wielkie dzięki

!
18 sty 22:06
Mila: t=3
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
18 sty 22:42