Prosba o sprawdzenie.
aa: Prosba o sprawdzenie dla kogoś kto mógłby poświęcić chwilkę. Jest to dla mnie dosyć ważne, gdyż
ćwicze przed zbliżającym się kolokwium:
Zadanko jest takie:
Wyznaczyć punkt symetryczny
a) do punktu A = (2,−1, −2) względem punktu S = (3,−1,0) ;
b) do punktu A = (1,3,4) względem punktu S = (1,−2,−4) ;
c) do punktu A = (0,0,0) względem prostej
;
d) do punktu A = (2,−1,−2) względem prostej
e) do punktu A = (0,0,0) względem płaszczyzny x + 2y − 3z + 14 = 0
f) do punktu A = (2,−1,−2) względem płaszczyzny x + y + z = 0
Wyszło mi kolejno:
a) (4,−1,2)
b) ( 1,−7,−12)
c) (−4,−2,0)
d)(−2,7,4)
e) (−2,−4,−6)
f) (7/3,−2/3,−5/3)
Proszę o sprawdzenie w miarę możliwości.
18 sty 19:35
aa: Bardzo prosze o pomoc.
18 sty 20:00
krzysiek: No weźcie pomóżcie koledze

Biedak przed kolosem cwiczy a nikt nie chce pomóc
18 sty 22:02
Krzysiek: a,b ok.
pokaż jak liczyłeś/aś c) i e)
jeżeli c) będzie dobrze to i d) musi być(pomijając błędy rachunkowe) podobnie z e) i f)
18 sty 22:17
krzysiek: wyznaczylem w c i d prostą prostopadla do tej prostej przechodzaca przez punkty A a nastpenie
wyznaczylem punkt wspolny tych prostych i skorzystalem z tego, ze srednia arytmetyczna
wspolrzednych jest srodkiem odcinka.
18 sty 22:28
Krzysiek: c,d) wyznaczyłeś prostą czy może płaszczyznę?
e,f) masz płaszczyznę−wyznaczasz proste prostopadłe do płaszczyzn przechodzące przez podany
punkt.
18 sty 22:31
aa: w c,d wyznaczylem proste, natomiast w e,f rowniez proste przechodzace przez punkt A. Tyle, ze
tu odrazu mamy podany wektor kierunkowy tych prostych bo są takie jak wektora normalnego tych
plaszczyzn. Potem wyznaczylem punkt wspolny plaszczyzny i prostej a nastepnie z punktu
wspolnego korzystajac ze sredniej arytmetycznej wspolrzednych koncow odcinka wyliczylem drugi
punkt.
19 sty 00:03
Krzysiek: tylko ciekawi mnie w jaki sposób wyznaczyłeś te proste prostopadłe w c i d)
d) wyszło mi tak samo.
c) (4,2,0)
19 sty 00:14
aa: a więc, wzór parametryczny tej pierwszej prostej w C jest:
x = 3 + t
y = −1 − 2t
z = 1 + t
potraktowałem to jak współrzędne środka (przyjąłem jako punkt P) i obliczyłem wektor AP tj:
[ 3+t − 0, −1−2t − 0 , 1 + t − 0 ]
nastepnie pomnozylem to skalarnie z wektorem tej pierowotnej prostej i napisalem, ze musi to
rownac się 0 ( bo wtedy prostej sa prostopadle). W ten sposob otrzymalem rownanie z jedna
niewiadomą t i wyliczylem t a nastpenie wstawilem je do wektora AP.
W ten sposob mialem juz wektor prostopadly i punkt (0,0,0) , wiec moglem utworzyc wzor prostej
i wyciagnac z dwoch wzorow punkt wspolny.
A jak e i f?
19 sty 00:25
aa: oczywiscie analogicznie do c robilem d
19 sty 00:25
Krzysiek: c)w ten sposób liczyłeś, ok tylko,że dalej powinno wyjść (4,2,0)
e,f) sposób ok więc nie sprawdzałem ważne,że wiesz jak liczyć.
19 sty 00:37
aa: zgadza się, gdzie zrobilem błąd. Jak teraz licze tez wychodzi mi 4,2,0
Czyli sposob liczenia jest ok a to najwazniejsze.
Dziekuje za pomoc
19 sty 00:43