Całka nieoznaczona
krzysiek: Witam, mam problem z następującą całką:
∫x3(x2−1)7 dx = ?
18 sty 19:21
krzysiek: Domyślam się jak to zrobic przez czesci ale to chyba zbyt skomplikowane i pewnie jest jakis
triczek zeby to łatwiej rozwiązac
18 sty 19:23
SŁOŃCE POLSKIEJ MATEMATYKI:
Podstawienie: t=x2−1
18 sty 19:32
k: ∫x3(x2−1)7dx=∫x*x2(x2−1)dx = | t = x2−1, dt2 = xdx, x2=t+1 |
= ∫(t+1)t dt i dalej sobie poradzisz
18 sty 19:34
k: ∫(t+1)t7 dt miało być
18 sty 19:35
k: i jeszcze czegos brakło mi
12 ∫ (t+1)t
7 dt
18 sty 19:36
krzysiek: z
t = x2 − 1
mam
dt/2=xdx
i co dalej? Jak sie x3 pozbyc?
18 sty 19:39
Mila: x
3=x*x
2 za x
2 masz podstawienie t+1
| | dt | |
a x zniknie ,bo xdx= |
| ; k pięknie Ci rozpisał |
| | 2 | |
18 sty 19:43
krzysiek: Dobra, dzieki, już czaję, zapomniałem odświeżyc i nie przeczytałem tego co k na pisał
18 sty 19:50
Mila:
18 sty 21:09