całki
ola: Obliczyć:
całka jest oznaczona od 1 do 2
18 sty 19:11
Mila:
√x=x1/2
i dzielimy każdy skladnik przez x1/2
F(x)=∫x3/2dx+2∫x1/2dx−∫x−1/2dx
po obliczeniu liczysz
F(2)−F(1)
18 sty 19:52
ewa: ale wychodzi mi zły wynik
18 sty 20:00
Mila: Jaki jest wynik?
18 sty 21:08
18 sty 21:26
Mila:
| | 2 | | 4 | |
F(x)= |
| x5/2+ |
| x3/2−2x1/2= |
| | 5 | | 3 | |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
F(2)−F(1)= |
| *√32+ |
| √8−2√2−( |
| + |
| −2)= |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
| | 64 | | 6+20 | |
= |
| √2−2√2−( |
| −2)= |
| | 15 | | 15 | |
| | 34 | | 26 | | 30 | | 34 | | 4 | |
= |
| √2−( |
| − |
| )= |
| √2+ |
| |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
18 sty 21:55