ZK: ≠Mariola przyloz sie troche do tego . jak idziesz na randke to sie przykladasz zeby ladnie
wygladac. Tak?
Tak samo tutaj
Przyklad a masz wytlumaczony przez Mile
Przyklad b roni sie tylko tym od przykladu a ze w przykladzie b mamy dzielenie a nie mnozenie
Ale to dla nas zaden problem gdyz my dzielenie zastapimy mnozeniem . Przypomniec sobie jak sie
dzieli ulamki . Ano mnozy sie przez odwrotnosc dzielnika , Jesli mamy np
| | 3 | | 5 | | 3 | | 8 | |
|
| : |
| = |
| * |
| wiadomo Tak samo zrobimy tutaj .
|
| | 4 | | 8 | | 4 | | 5 | |
| | A | | C | |
Zanim zaczniemy upraszczac to zalozenia do takiej postaci |
| : |
| sa takie B≠0 C≠0 i |
| | B | | D | |
D≠0
| | 3x3 | | x2+x | |
NO to piszemy |
| : |
|
|
| | x+4 | | x2−16 | |
Piszemy teraz zalozenia x+4≠0 , x
2+x≠0 to x(x+1)≠0 to x≠0 lub x+1≠0 a takze x
2−16≠0 to
(x
4)(x+4)≠0 wiec x−4≠0 lub x+4≠0 . Juz jedno takie zalozenia mielismy na poczatku
Teraz dzielenie zastapimy mnozeniem i bedzie
| 3x2 | | x2−16 | |
| * |
| = teraz wyrazenia x2−16 i x2+x trzeba rozlozyc na czynniki . jak |
| x+4 | | x2+x | |
bedziesz sprytna to zobaczysz ze przy pisniu zlozen juz zesmy to zrobili
| 3x2 | | (x+4)(x−4) | |
| * |
| = poupraszczaj co sie da i doprowadz do prostszej postaci . |
| x+4 | | x(x+1) | |
Latwe ? pewnie ze tak