Wyrażenia wymierne
Mariola: Proszę o pomoc. Mam (zawsze miałam) problem ze sprowadzaniem do wspólnego mianownika wyrażeń i
ich upraszczaniem. Nie zawsze wiem skąd się coś bierze.. Będę wdzięczna za wszelką pomoc
18 sty 19:04
Żaneta: mnożysz mianowniki
| (x+1)(x+3)−(3x)(x−1) | |
| |
| 3x(x+3) | |
18 sty 19:07
Żaneta: mnożysz przez mianowniki*
18 sty 19:07
Mila:
1) 3x*(x+3)
2) x2
Tak, jak przy zwykłych ułamkach, wspólny mianownik dzieli przez jeden i drugi mianownik
18 sty 19:08
Mariola: Czyżby to było aż tak proste?

A mogłabyś ten pierwszy przykład troooszke bardziej rozpisać..
Nie wszystko widzę i nie wszysto jest dla mnie tak oczywiste. Będę wdzięczna..
18 sty 19:12
Mila:
| (x+1)*(x+3) | | (x−1)*3x | |
| − |
| = |
| 3x*(x+3) | | 3x*(x+3) | |
| | x2+3x+x+3−(3x2−3x) | |
= |
| = dokończ |
| | 3x*(x+3) | |
18 sty 19:19
Mariola: Znacznie jaśniej.. Dokończę. Dziękuję uprzejmie
18 sty 19:25
Mila:
18 sty 21:11