Odcinek AB podzielono w stosunki 1:3:4
Maturzysta: Odcinek AB, A=(1,2), B=(6,8) podzielono w stosunku 1:3:4. Punkty podziału nazwano C i D. Znajdź
współrzędne punktów C i D.
18 sty 18:39
PW:
Od A do C −jeden patyk
Od C do D − trzy patyki
Od D do B − cztery patyki
| | 1 | | 1 | |
Wektor AC→ ma współrzędne |
| a i |
| b, gdzie a i b są współrzędnymi wektora AB→: |
| | 8 | | 8 | |
jeśli [AB
→]=[a,b], to [AC
→]=[
18a,
18b] itd.
Jeszcze tylko zadbać, żeby wszystkie leżały na jednej prostej wyznaczonej przez A i B.
18 sty 19:10