matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna z definicji
Ota:
Wyznaczyć pochodną z definicji f(x) = x
−3
w punkcie x
0
= 2
18 sty 18:33
Krzysiek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1714.html
18 sty 18:51
Mila:
f(2+h)−f(2)
1
1
−
(2+h)
3
8
f '(2)=lim
h→0
= lim
h→0
=
h
h
8−(8+12h+6h
2
+h
3
)
=lim
h→0
=
8h(2+h)
3
−12−6h−h
2
−12
3
=lim
h→0
=
=−
8(2+h)
3
64
16
19 sty 00:17