Jak wyznaczyc punkt symetryczny...
aa: Witam!
Jak wyznaczyc punkt symetryczny do punktu (0,0,0) względem prostej o równaniu:
x−3/1 = y+1/−2 = z−1/1 ?
Nie bardzo wiem, prosze o wskazówki.
18 sty 18:32
aa: Wyszło mi , że będzie to punkt [−4,−2,0]
Proszę o potwierdzenie czy ok
18 sty 18:45
PW: Tak jak i w przestrzeni dwuwymiarowej − przekształcany punkt P i jego obraz P' wyznaczają
prostą prostopadłą do osi symetrii, a środek odcinka PP' należy do osi.
18 sty 18:46
aa: aha , więc ja zrobiłem to chyba podobnie, mianowicie:
wyznaczyłem prostą prostopadłą do tej prostej, tzn. prostą o równaniu:
x = 2t, y = −1, z = 0
a następnie wyznaczyłem punkt wspólny tych prostych, tj [ −2,−1,0]
a następnie skorzystałem z tego, że 0+x
2/2 = −2, wiec x
2 = −4
, ze y + 0 /2 = −1, wiec y = −2 i z = 0 i wyszlo mi, [−4,−2,0]
Prosze jednak o sprawdzenie w miarę możliwości gdyż chcialbym wiedziec czy jakis blędów nie
porobiłem
18 sty 18:53
aa: y = 1t ma być przy równaniu prostej *
18 sty 18:54