granica
k: de l'hospital
Witam, chyba zrobiłem przykład trochę na okrętkę, ale czy takie rozwiązanie będzie dobre?
| | lnx | | 1x | | 1 | |
lim |
| =H= |
| = |
|
|
| | lnsinx | | ctg | | x*ctgx | |
x−>0+
i teraz w mianowniku mam 0*∞ więc postanowiłem mianownik policzyć osobno
lim x*ctgx i tu wyszło 1
x−>0+
mogłem sobie tak przy l'hospitalu wyrwać kawałek wyrażenia i obliczyć osobno a potem podstawić
pod właściwą granicę?
18 sty 18:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
to nie przenoś tego x do mianownika
18 sty 18:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1/x | | 1 | | sinx | | 1 | |
| = |
| *tgx = |
| * |
| −> 1*1 = 1 |
| ctgx | | x | | x | | cosx | |
18 sty 18:32
k: po fakcie to już wiem, że tak można było, ale to co napisałem zrobiłem na kolokwium i się
zastanawiam czy takie coś przejdzie?
18 sty 18:33
k: :(?
18 sty 20:53
Mila: Jeżeli dobrze policzyłeś granicę mianownika, to w porządku.
18 sty 21:00
k: to super!

dzięki!
18 sty 21:04