oblicz cosinus najmniejszego kąta
ela: W trójkącie prostokątnym najdłuższy bok ma długość 13, a najkrótszy 5. Wówczas cosinus
najmniejszego kąta wynosi:
18 sty 18:21
Jolanta: najpierw ile ma trzeci bok policz z Pitagorasa
18 sty 18:27
Jolanta: najpierw ile ma trzeci bok policz z Pitagorasa
18 sty 18:27
ela: 132+52=c2
c2=169=25=194 co dalej mogę z tym zrobić ?
18 sty 18:36
Jolanta: Elu, najdłuzsza jest przeciwprostokątna
132=52=+x2
18 sty 18:38
ela: | | 12 | | 5 | | 5 | |
Przepraszam, no dobrze to wychodzi √15 mam wyniki a) |
| b) |
| c) |
| |
| | 13 | | 13 | | 12 | |
| | 13 | |
d) |
| to który pasuje? |
| | 12 | |
18 sty 18:43
ela: √12
18 sty 18:43
Jolanta: 169=25+x2
169−25=x2
18 sty 18:48
Jolanta: Elu jak idzie ?
18 sty 19:09
Jolanta:

chyba nie bardzo
144=x
2
12=x taką długość ma bok
interesuje nas najmniejszy kat a ten leży zawsze na przeciwko najkrótszego boku
| | przyprostokątna leżąca przy kacie | |
cos kata = |
| |
| | przeciwprostokątna | |
18 sty 19:22