algebra
potrzebujaca wiedzy: czy jest pod przestrzenią w V=R2
podpunt
a
2x+y=0
b
x2+y=0
18 sty 17:38
PW:
a)
W staranniejszym zapisie oznacza to, że rozpatrujemy zbiór
A={(x,y)∊R2: y=−2x} (łatwo go nawet narysować)
z tymi samymi działaniami na jego elementach, jakie były określone na całej przestrzeni R2.
Bierzemy dwa dowolne (x1,y1) i x2,y2) ze zbioru A i sprawdzamy, czy są spełnione warunki
"bycia przestrzenią liniową"
1. czy (x1,y1) + (x2,y2) ∊A
itd.
18 sty 17:57
potrzebujaca wiedzy: dzieki, teraz juz sobie poradze
18 sty 18:22