okrąg
szymek: Okręgi o1: (x−1)2+(y−3)2=4 oraz o2: (x+2)+(y+3)=25
a) są styczne wewnętrznie
b)są styczne zewnętrznie
c) są rozłączne wewnętrznie
d) przecinają sie
18 sty 17:32
18 sty 17:50
Janek191:
(x − 1)2 + ( y − 3)2 = 22
więc
r1 = 2 i S1 = ( 1; 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
( x + 2)2 + ( y + 3)2 = 52
więc
r2 = 5 i S2 = ( − 2; − 3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
I S1 S2 I2 = ( − 2 − 1)2 + ( − 3 − 3)2 = 9 + 36 = 45 = 9*5
więc
I S1 S2 I = √45 = 3 √5 ≈ 6,7
oraz
r1 + r2 = 2 + 5 = 7
Ponieważ I S1 S2 I < r1 + r2 więc okręgi się przecinają.
===================================================
18 sty 17:58
szymek: dzięki wielkie
18 sty 19:24