Czy ktoś potrafi wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji
annisa: Czy ktoś potrafi wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji f(x,y)=2x3−36x+6xy+3y2
18 sty 17:29
18 sty 17:31
annisa: 6x2+3y2+6y−36=0
6y+2x3−30x=0
Czy dobrze rozpoczęłam liczenie miejsc zerowych pochodnych cząstkowych/
18 sty 17:39
Krzysiek: nie
f'
x=6x
2 −36+6y
f'
y=6x+6y
jak liczysz pochodną po 'x' to wtedy 'y' traktujesz jako stałą i wtedy przykładowo
pochodna ze stałej to zero
18 sty 17:52
annisa: Dzięki, już wiem gdzie zawsze robiłam błąd
18 sty 17:57