aryt
emilianka: (2−3x)+(5−3x)+...+(35−3x)=66
oblicz x
18 sty 17:06
Mateusz:
Podstawiasz dane do wzoru na sumę ciągu arytmetycznego suma ta wynosi 66 otrzymasz zaleznosc na
sumę od n rozwiązujesz powstałe rownanie pamietając ze n∊N
18 sty 18:24
Janek191:
a1 = 2 −3x
a2 = 5 − 3x
więc
r = a2 − a1 = 3
oraz
an = 35 −3x
ale
an = a1 + ( n −1)*r
czyli
35 −3x = 2 − 3x + ( n −1)*3
35 = 2 + 3n − 3
36 = 3n
n = 12
=====
zatem
S12 = 0,5 *[a1 + an]*12 = 6*{a1 + an]
6*[ 2 −3x + 35 −3x] = 66 / : 6
37 − 6x = 11
6x = 37 − 11 = 26
x = 26/6 = 13/3
=================
18 sty 18:32