oblicz P(A[?]B)
emenka87: zdarzenie A i B sa zdarzeniami przestrzeni Ω oraz P(A∪B)= 58 P(A)=12 P(B')=34
oblicz P(A[?]B)
18 sty 16:59
Aga1.: Co oznacza znak zapytania?
18 sty 17:01
emenka87: znak zapytania jest w kwadraciku wiec nie wiem
18 sty 17:08
emenka87: oblicz P(AB)
emenka87: zdarzenie A i B sa zdarzeniami przestrzeni Ω oraz P(A∪B)= 58 P(A)=12 P(B')=34
oblicz P(AB) moze tak powinno byc?
18 sty 17:10
Aga1.: Nie mam zielonego pojęcia co oznacza ? w kwadraciku.
A może masz w zeszycie zdefiniowane coś takiego?
18 sty 17:12
Aga1.: prawdopodobieństwo większe od 1?Nigdy!.
18 sty 17:14
emenka87: nie niestety a nie da sie obliczyc poprostu P(AB)
18 sty 17:15
Aga1.: Może chodzi Ci o
P(A∩B)=P(A)+P(B)−P(AUB)
18 sty 17:18
emenka87: taka mam tresc zadania:
Zdarzenie A i B sa zdarzeniami przestrzeni Ω oraz P(A∪B)=58 P(A)=12 P(B')=34
oblicz P(AB)
18 sty 17:25
emenka87: kto umie rozwiazac to zadanie/
18 sty 17:38
emenka87: ?
18 sty 17:38
Janek191:
Wydaje mi się, ze trzeba obliczyć P ( A / B) − prawdopodobieństwo warunkowe
18 sty 18:02
Janek191:
P( A ∪ B ) = 5/8
P( A) = 1/2
P( B ' ) = 3/4 ⇒ P( B ) = 1 − 3/4 = 1/4
oraz
P( A ∪ B) = P( A ) + P( B) − P( A ∩ B)
więc
P( A ∩ B) =P( A ) + P( B) − P( A ∪ B)
czyli P( A ∩ B) = 1/2 + 1/4 − 5/8 = 4/8 + 2/8 − 5/8 = 1/8
zatem P( A ∩ B )
P( A / B) = −−−−−−−−− = 1/8 : 1/4 = 1/8 * 4/1 = 1/2
P( B )
18 sty 18:07
Mateusz: emenka pytasz czy ktos umie rozwiązac to zadanie ale jak mozna obliczyć coś co nie jest
zdefiniowane mianowicie P(AB) w tym momencie nie wiadomo nawet co by to znaczyło jak
przepisywałas zadanie to trzeba było słuchac dobrze.
18 sty 18:21
emenka87: Wiedzac ze srednia arytmetyczna liczb x,y,z jest rowna 10, oblicz srednia arytmetyczna liczb:
a) x+2, y+3,z+4
28 sty 22:17