prosze
emenka87: Naszkicuj wykres funkcji okreslonej wzorem:
a) y=−3x
b) y=2x+2
18 sty 16:40
Mila:

Przecież to funkcje liniowe! W której jesteś klasie?
Dla każdej funkcji podajesz dwa punkty.
y=−3x zielony wykres
x=0 to y=−3*0=0 punkt(0;0)
x=1 to y=−3*1=−3 punkt(1;−3)
2) y=2x+2
(0;2)(1;4)
18 sty 17:28
emenka87: pomylka mialo byc tak;
a) y=−3x
b) y=2x+2
18 sty 17:31
Mila: Za godzinę.
18 sty 17:33
emenka87: ok dziekuje
18 sty 17:35
Mila:

a)y=3
x zielony
symetria względem OX i otrzymujesz
f(x)=−3
x różowy
18 sty 22:12
Mila:

b)y=2
x zielony
Translacja o wektor [0;2] (2 jednostki w górę)
f(x)=2
x+2 różowy
18 sty 22:16