graniastosłup
emilianka: jakie wymiary powinien miec graniastosłup o podstawie kwadratowej aby jego obj byla równa 4cm
szescienne a pole wynosiła 18 cm kwadratowych
18 sty 16:32
+-: x2*y=4→y=4/x2
2x2+4xy=18
x1=1 x2=? x3=?
y1=4 y2=? y3=?
18 sty 20:58
Janek191:
V = a*2 * h = 4
P = 2 a2 + 4 a*h = 18
−−−−−−−−−−−−−−−
a2 + 2a*h = 9
h = 4/a2
−−−−−−−−−−−−−−
a2 +2a*[ 4/a2 ] = 9
a2 + 8/a = 9 / * a
a3 − 9 a + 8 = 0
a = 1 jest pierwiastkiem tego równania
( a3 − 9a + 8 ) : ( a − 1 ) = a2 + a − 8
− a3 +a2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a2 − 9a + 8
−a2 + a
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
....... − 8a + 8
......... 8 a − 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
.............. 0
delta = 12 − 4*1*(−8) = 1 + 32 = 33
p ( delty) = p(33)
a = ( − 1 − p(3))/2 < 0 − odpada
a = ( − 1 + p(33)) /2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1) a = 1
h = 4/12 = 4/1 = 4
spr.
V = 12 * 4 = 4
P = 2*12 + 4 *1*4 = 2 + 16 = 18
Dobrze
−−−−−−−−−−−−−
2)
a = ( p(33) − 1)/2 =0,5 *( p(33) − 1) ≈ 2,37
wtedy a2 = 0,25 *[ 33 − 2 p(33) + 1] = 0,25 [ 34 − 2 p(33)] = 8,5 − 0,5 p(33)
h = 4/a2 = 4 / [ 8,5 − 0,5 p(33)] ≈ 0,71
Też dobrze.
==========
p(33) − pierwiastek kwadratowy z 33
18 sty 22:17