jak to rozwiązać?
uczeń: 5(x3 + x2 + 2x +1) (3x − 2) − ( 2x2 + 3x)2
18 sty 16:23
18 sty 16:25
uczeń: tylko nic z tego nie kumam
18 sty 16:28
anita: Każdy kot chcę gotowca tak mówi
18 sty 16:32
anita: kto*
18 sty 16:32
marzena: W(x)=2x3+3x2−2x
18 sty 16:40
marzena: W(x)=x2−6x2−x=6
proszę pomoc
18 sty 16:42
marzena: rozwiąż równania
a) −6x2+5x+1=0
b) x3+4x2−x−4=0
18 sty 16:46
anita: x2−6x2−x−6=0
−5x2−x−6=0
Δ=(−1)2−4*(−5)*(−6)=−119
18 sty 16:46
uczeń: chce czy nie chce i tak muszę to zadanie rozwiązać i zrozumieć
18 sty 16:46
bezendu1990: a) policz Δ
b)x3+4x2−x−4=0
x2(x+4)−(x+4)=0
(x+4)(x2−1)=0
(x+4)(x−1)(x+1)
x=−4⋁ x=−1 ⋁ x=1
18 sty 16:49
marzena: mała pomyłka w zadaniu miało być tak
W(x)=x3−6x2−x+6
18 sty 16:59
bezendu1990: x3−6x2−x+6=0
x2(x−6)−(x−6)=0
(x−6)(x2−1)=0
(x−6)(x−1)(x+1)=0
x=−1 ⋁ x=1 ⋁ x=6
18 sty 17:02
marzena: bezendu1990: jak mam obliczyć w zadaniu a
18 sty 17:02
bezendu1990: deltę policz a=−6 b=5 c=1
Δ=b2−4*a*c
18 sty 17:05
marzena: żebym wiedziała jak
18 sty 17:11
bezendu: to napisz że chcesz gotowca

napisałem Ci wzór podstaw tylko i policz
18 sty 17:12
marzena: fajnie by bylo z gotowcem skonczylam szkole 6 lat temu i nir pamietam pomagam mezowi ma wlasnie
egzamin
18 sty 17:13
bezendu: marzena=uczeń=ona to ta jedna osoba

Δ=5
2−4*(−6)*1=49
√Δ=7
teraz policz x
1 i x
2
to sobie musisz przypomnieć wszystko po kolei
18 sty 17:16
marzena: opisz i określ stopien otrzymanego wielomianu
a) P(x)+3Q(x)
b) 2Q(x)−P(x)
c) P(x)*Q(x)
18 sty 17:16
bezendu: ale może podaj jak wygląda P(x) i Q(x)
18 sty 17:18
bezendu: brak danych jak to policzyć mam zgadywać
18 sty 17:20
marzena: 1) Oblicz wartość wielomianu W(x) dla wskazanych argumentów
W(x)=−x3+x2−2x+3 dla xE{−2,−1,0.1,√2}
2) dane są trzy wielomiany
W(x)=x3+4x2−5x−1
P(x)=x2−4x+5
Q(x)=2x+3
18 sty 17:25
marzena: mam tylko to
18 sty 17:25
bezendu: ok to robimy
18 sty 17:27
marzena: W(x)=2x3+3x2−2x
18 sty 17:27
bezendu: 1) W(−2)=−(−2)3+(−2)2−2*(−2)+3=19
W(−1) −(−1)3+(−1)2−2*(−1)+3=7
W(0)=−03+02−2*0+3=3
W(1)= −(1)3+12−2+3=1
W(√2)= −(√2)3+(√2)2−2*√2+3=5−4√2
18 sty 17:32
marzena: dziękuję ci bardzo że mi pomagasz
18 sty 17:42
bezendu: nie ma za co ale co oznacza zapis z 17:27

co mam z tym zrobić
18 sty 17:43
marzena: to tez mam do wyliczenia
18 sty 17:45
marzena: rozłóż wielomian na czynniki
18 sty 17:46
marzena: a jak z tymi dane sa trzy wielomiany zapis z 17:25 2 zadanie
18 sty 17:47
bezendu: 2x
3+3x
2−2x=0
x(2x
2+3x−2)=0
Δ=3
2−4*1*(−2)=25
√Δ=5
18 sty 17:50
bezendu: poczekaj robię
18 sty 17:51
marzena: W(x)=x3−6x2−x+6
x2(x−6)−(x−6)=0
(x−6)(x2−1)=0
(x−6)(x−1)(x+1)=0
x=−1 ⋁ x=1 ⋁ x=6
a czy to rozwiązanie jest dobre do zadania z rozłożeniem na czynniki
18 sty 17:54
bezendu: c) P(x)*Q(x)=(2x+3)*(x
2−4x+5)=2x
3−8x
2+10x+3x
2−12x+15=2x
3−5x
2−2x+15
a przykład a i b zrób sama proste są pomogę Ci ale chcę widzieć jak liczysz
18 sty 17:56
bezendu: tak ja to robiłem przecież
18 sty 17:57
marzena: wiem ale patrze ze troche sie rozni
18 sty 17:58
bezendu: na stary nick się zalogowałem
x
3−6x
2−x+6
x
2(x−6)−(x+6)
(x−6)(x
2−1)
(x−6)(x+1)(x−1) i czym się to różnie niby

x=−1 ⋁ x=1 ⋁ x=6
18 sty 18:00
marzena: żebym ja jeszcze wiedziała jak to sie robi nie pamiętam czegoś takiego naprawdę
18 sty 18:02
marzena: niczym jedno zadanie przez pomyłkę napisałam źle dlatego nie byłam pewna
18 sty 18:02
bezendu: proste grupowanie i wyciągnięcie przed nawias ale lepiej jak by to Twój mąż robił te zadania bo
jak się nauczy ?
18 sty 18:03
marzena: nie wiem jak sie nauczy tez nie pamieta a teraz jest na egzaminie i staram sie mu pomóc jak
mogę prosząc ciebie o pomoc i naprawde jestem bardzo wdzięczna za to co robisz
18 sty 18:05
bezendu: ale kiedy Ty zaczniesz czytać te linki które Ci wysyłałem tam naprawdę jest wszystko

dobra
to teraz zostały dwa podpunkty a i b dla Ciebie
18 sty 18:08
marzena: czytam co mi piszesz caly czas ok postaram sie sama zrobic dzieki
18 sty 18:14
marzena:
18 sty 18:14
bezendu: dużo Ci nie zostało dwa podpunkty myślę że dasz rade
18 sty 18:15
marzena: he he zaraz zobaczymy
18 sty 18:18
marzena: zrobiłam tak
P(x)+3Q(x)= 3(2x+3)*(x2−4x+5)=6x3−24x2+30x+9x2−36x+45=6x3− i nie wiem co dalej
18 sty 18:34
bezendu: źle i jeszcze raz źle
P(x)+3Q(x)=x2−4x+5+3(2x+3)=x2−4x+5+6x+9=x2+2x+14
18 sty 18:40
marzena: no nie jestem najlepsza
18 sty 18:48
bezendu: teraz b próbuj
18 sty 18:49
marzena: ok postaram sie
18 sty 18:50
marzena: nie mam pojecia daje spokój sobie z tym jeszcze raz dzieki za pomoc
18 sty 19:01
bezendu: ok
18 sty 19:02
marzena: trudno jednego nie bedzie
18 sty 19:03
bezendu: jak nie zrobisz to nie będzie
18 sty 19:05
marzena: początek zadania
2Q(x)−P(x)=2+2x+3−(x2−4x+5)= czy dobrze zaczełam
18 sty 19:09
bezendu: źle masz
2Q(x)−P(x)=2(2x+3)−(x2−4x+5) teraz dokończ...
18 sty 19:11
marzena: czyli 4x+6−x2−4x+5
18 sty 19:15
bezendu: nie 4x+6−(x2−4x+5) minus przed nawiasem zmieniam znaki
4x+6−x2+4x−5.... dokończ
18 sty 19:18
marzena: =6−x2−5
18 sty 19:22
bezendu: −x2+8x+1
6+shift tego używaj do potęg
18 sty 19:24
marzena: ok dzięki musze przyznac dobrze ci idzie z matematyka
18 sty 19:27
bezendu: czy ja wiem
18 sty 19:28