Log
Anita: Jak każdy tu , tak i ja potrzebuję pomocy . Mam do obliczenia przykłady ... tych których nie
potrafię zrobić podaję tutaj , może ktoś mi pomoże

1. log250+log40=
2. 2log
4 3−log
4 18=
3. 3log
5 10−log
5 40=
4. log
2 16=
5. log
8 √8=
6. log
p{27} 81= nie wiem jak zapisać ten przykład bo te 27 to pierwiastek u dołu log a po nim
od razu 81
7. log
9 81
2=
8. log
2 4−3log
3 1=
18 sty 16:20
Mila: 1.) log250+log40=log(250*40)=log10000=4 bo
[⇔10
x=10000⇔10
x=10
4⇔x=4]
| | −1 | |
2) 2log4 3−log4 18==log432− log418=log4(9:18)=log42−1= |
| |
| | 2 | |
[4
x=2
−1⇔2
2x=2
−1⇔2x=−1]
Próbuj dalej sama
18 sty 16:46
PW:
6.
log√2781?
log√2781=
log√2734=
4log√273 = 4
.23 =
83
| | 2 | |
Ten ostatni ułamek |
| wziął się stąd, że szukaliśmy odpowiedzi na pytanie "ile jest równy |
| | 3 | |
log√273 ". Odpowiedź jest taka, gdyż
√27 = 3
32, a ta liczba podniesiona do
potęgi
23 daje 3. Tłumaczę trochę pokracznie, ale pisanie "piętrowych" potęg ułamkowych
jest tu prawie niemożliwe.
18 sty 18:35
Jolanta: kliknij po lewej stronie logarytmy a pozniej wzory .Bez ich znajomosci nie dasz rady
18 sty 18:54