arytmetyka
emilianka: dany jest ciag arytmetyczny
a5+a6+a7+a8+a9=105.oblicz a7
18 sty 16:20
ICSP: a5 + a6 + a7 + a8 + a9 = a7 − 2r + a7 − r + a7 + a7 + r + a7 + 2r = 5a7
18 sty 16:24
emilianka: chyba cos tu jest zle
18 sty 16:52
ICSP: przekształciłem Ci pięknie lewą stronę. Teraz wystarczy tylko wstawić to do równania i policzyć
a7
18 sty 16:53
Mila: Emilianko, to bardzo ładne rozwiązanie:
a7 to środkowy wyraz w tym zestawie,
a6=a7−r
a8=a7+r gdy dodasz, to po redukcji masz: 2a7
Resztę analizuj i stosuj w podobnych zadaniach.
18 sty 19:02