potrzebna pilna pomoc ;( nie wiem jak to rozwiązać
uczeń: 4x3 + 8x2 − 9x − 18 = 0
18 sty 16:00
ICSP: 4x
3 + 8x
2 − 9x − 18 = 0
4x
2(x + 2) − 9(x+2) = 0
(x+2)(4x
2 − 9) = 0
18 sty 16:17
pigor: ... np. tak :
4x3+8x2−9x−18= 0 ⇔ 4x
2(x+2)−9(x+2)= 0 ⇔ (x+2) (4x
2−9)= 0 ⇔
⇔ x+2=0 lub 4x
2−9=0 ⇔
x=−2 lub 4x
2=9 ⇒ x
2=
94 ⇔
⇔ |x|=
32 ⇔
x=±32 , więc odp.
x∊{−2,−32,32} . ...
18 sty 16:18
uczeń: okej okej

dzięki
trochę źle spojrzałem na ten przykład i nie potrzebnie was fatygowałem

ale i tak bardzo dziękuję
18 sty 16:29