przeksztalcenia
uodporniony: Proszę o pomoc ..
W okręgu o równaniu (x−2)2=(y−1)2=10 wpisano trójkąt równoramienny . Wyznacz współrzędne
wierzchołków tego trójkąta wiedząc ze jeden z boków zawiera sie w prostej 2x−y+2=0 (rozważ 2
przypadki ).
18 sty 15:53
uodporniony: Prosze o szybka pomoc ..
18 sty 16:04
Mila:

2x−y+2=0
y=2x+2
1) Wyznaczamy wsp. punktów A i B rozwiązując równanie
(x−2)
2+(2x+2−1)
2=10 ⇔
(x−2)
2+(2x+1)
2=10 dokończ (widać, co ma wyjść)
2) piszemy równanie prostopadłej do AB i przechodzącej przez środek okręgu (2;1)
3) punkt C będzie punktem przecięcia tej prostej i okręgu ( 2 punkty)
Działaj samodzielnie.
18 sty 17:18