pytanie
ICSP: Otóż ma policzyć całkę :
∫
√1 + √x dx = ...
podstawiam t = 1 +
√x ,
√x = t−1 , x = (t−1)
2 , dx = 2(t−1) dt
| | 2 | | 2 | |
... = ∫ √t * 2(t−1) dt = 2 ( ∫ t3/2dt − ∫t12dt) = 2( |
| t5/2 − |
| t3/2 ) |
| | 5 | | 3 | |
+ C =
| | 4 | | 2 | |
= |
| (1 + √x)5/2 + − |
| (1 + √x)3/2 |
| | 5 | | 3 | |
18 sty 15:42
ICSP: a w odpowiedziach jest inaczej i nie wiem gdzie robię błąd
18 sty 15:42
Krzysiek: zgubiłeś '2' w drugim wyrażeniu, powinno być: −4/3 zamiast −2/3
18 sty 15:48
b.: | | 2 | | 4 | |
2* |
| = |
| , zapomniałeś o dwójce przed nawiasem |
| | 3 | | 3 | |
18 sty 15:49
ICSP: no to już wiem skąd mi się wzięła 4 przed nawiasem w odp

Mógłby mi ktoś jeszcze pomóc doprowadzić mój wynik do wyniku z odp :
| | (1 + √x)2 | | (1 + √x) | |
= 4√1 + √x ( |
| − |
| ) |
| | 5 | | 3 | |
18 sty 15:53
b.: wyłącz przed nawias to co w odpowiedzi jest przed nawiasem
18 sty 15:55
ICSP: faktycznie

Dziękuje bardzo
18 sty 15:59
jikA:
(1 + √x)5/2 − (1 + √x)3/2 =
(1 + √x)1/2 * (1 + √x)2 − (1 + √x)1/2 * (1 + √x) =
(1 + √x)1/2[(1 + √x)2 − 1 + √x]
18 sty 16:00