trojkat
ola22221: podstawa ab trojkata abc lezy na prostej o rownaniu y = 2x + 5 wysokość trojkata poprowadzona z
wierzchołka C (3,1) zawiera się w prostej o równaniu :
a) y = 1/2x + 2,5
b) y = −o,5x + 2,5
jak to rozwiązać
18 sty 15:29
Janek191:
y = 2x + 5
C = ( 3; 1)
szukam równania prostej prostopadłej do danej i przechodzącej przez punkt C :
2*a2 = − 1
a2 = − 1/2
y = ( −1/2) x + b2 − równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej
Wstawiam 3 za x i 1 za y :
1 = (−1/2)*3 +b2
1 = − 3/2 + b2
b2 = 2/2 +3/2 = 5/2
Odp. y = ( −1/2) x + 5/2 lub inaczej zapisane y = − 0,5 x + 2,5
=====================================================
18 sty 15:34