prosze o pomoc
dominika: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 6 cm . Krawędź boczna jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α=30 stopni . Oblicz objętość i pole powierzchni
ostrosłupa.
18 sty 15:17
Janek191:
h = 6 cm
α = 30o
Mamy
h / b = sin α = sin 30o = 1/2
6/b = 1/2 ⇒ b = 12
b = 12 cm − długość krawędzi bocznej ostrosłupa
=======
Niech x = 0,5 a √2, gdzie a − długość krawędzi podstawy ostrosłupa ( boku kwadratu )
Mamy
x2 + h2 = b2
x2 = b2 − h2 = 122 − 62 = 144 − 36 = 108 = 36*3
x = √108 = 6 √3
zatem
0,5 a √2 = 6 √3 / * 2
a √2 = 12 √3 / : √2
a = 6√2*√3 = 6 √6
a = 6 √6 cm − długość krawędzi podstawy ( boku kwadratu )
h1 − wysokość ściany bocznej czyli trójkąta równoramiennego
Mamy
h12 + ( 0,5 a)2 = b2
h1 2 = b2 − ( 0,5 a)2 = 122 − (3 √6 )2 = 144 − 54 = 90 = 9*10
h1 = √90 = 3 √10
h1 = 3 √10 cm
==================
Objętość ostrosłupa
V = (1/3) Pp *h = (1/3) a2 * h
V = (1/3) *[ 6 √6]2 *6 = (1/3)*216*6 = 432
V = 432 cm3
=============
Pole powierzchni całkowitej
Pc = Pp + Pb = a2 + 4*(1/2) a*h1 = a2 + 2a*h1
Pc = 216 + 2* 6√6*3 √10 = 216 + 36*√60 = 216 + 36* √4*15 =
= 216 + 72 √15
Pc = [ 216 + 72 √15 ] cm2
========================
18 sty 17:37