jutro mam zaliczenie prosze o pomoc
dominika: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy długości 4 cm i
krawędzi bocznej równej 10 cm.
18 sty 15:16
Janek191:
Takie zadanie już rozwiązywałem kilka dni temu.
18 sty 16:41
Janek191:
a = 4 cm
b = 10 cm
r = a
Mamy h2 + a2 = b2 ⇒ h2 = b2 − a2
h2 = 102 − 42 = 100 − 16 = 84 = 4*21
h = √84 = 2 √21
V = ( 1/3) Pp *h = (1/3) 6 *a2 √3/4 * h = 0,5 a2 √3*h
V = 0,5 *42 √3 * 2√21 = 16 √3*√21 = 16 √63 =
= 16 √9*7 = 48√7
Odp. V = 48 √7 cm3
==================
18 sty 16:55
Janek191:
a = 4 cm
b = 10 cm
r = a
Mamy h2 + a2 = b2 ⇒ h2 = b2 − a2
h2 = 102 − 42 = 100 − 16 = 84 = 4*21
h = √84 = 2 √21
V = ( 1/3) Pp *h = (1/3) 6 *a2 √3/4 * h = 0,5 a2 √3*h
V = 0,5 *42 √3 * 2√21 = 16 √3*√21 = 16 √63 =
= 16 √9*7 = 48√7
Odp. V = 48 √7 cm3
==================
18 sty 16:56