matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak obliczyć taką całkę?
Dżoana:
1
Mam problem z całką : ∫
dx
e
x
+10e
−x
+6
Czy ktoś objaśniłby mi jak ją rozwiązać?
18 sty 15:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
dx
e
x
dx
=
e
x
+ 10e
−x
+ 6
(e
x
)
2
+ 10 + 6e
x
podstawienie: t = e
x
dt = e
x
dx
dt
... =
t
2
+ 10 + 6t
i rozkładasz na ułamki proste
18 sty 15:15
Dżoana:
Dzięki
18 sty 15:17