| 4x+1 | ||
∫ | dx | |
| 3x2+5x−2 |
| 4x+1 | A | B | ||||||||||||
= | + | |||||||||||||
| 3x2+5x−2 | x+6 |
|
| 1 | ||
4x+1=A*(x− | )+B*(x+6) | |
| 3 |
| 1 | ||
z tego podstwiając za x: | lub −6 otrzymasz A i B | |
| 3 |
| 4x+1 | ||
∫ | dx | |
| 3x2+5x−2 |
| 1 | ||
x2= | ||
| 3 |
| 1 | ||
więc: 3x2+5x−2=3(x+2)(x− | ) | |
| 3 |
| 4x+1 | A | B | |||||||||||||
∫ | dx=∫ ( | + | ) dx | ||||||||||||
| 3x2+5x−2 | 3(x+2) |
|
| A | B | 4x+1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
+ | = | / 3(x+2)(x− | ) (mnożymy) | ||||||||||||||||||||||
| 3 (x+2) |
|
| 3 |
| 1 | ||
A(x− | )+B(3 (x+2))=4x+1 | |
| 3 |
| 1 | ||
1) x= | ||
| 3 |
| 4 | ||
B(1+6)= | +1 | |
| 3 |
| 7 | 1 | |||
B= | :7= | |||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
A(−2− | )=4 (−2)+1 | |
| 3 |
| 4x+1 | 3 | |||
∫ | dx=∫ | |||
| 3x2+5x−2 | 3 (x+2) |
| dx | 1 | dx | ||||||||||||||
dx+∫ | =∫ | + | ∫ | ||||||||||||||
| x+2 | 3 | x−1/3 |
| dx | dt | |||
∫ | ={x+2=t,dx=dt}=∫ | =ln(t)+C1=ln(x+2)+C1 | ||
| x+2 | t |
| dx | dt | |||
∫ | ={t=x−1/3,dt=dx}=∫ | =ln(t)+C2=ln(x−1/3)+C2 | ||
| x−1/3 | t |
| 4x+1 | ||
∫ | dx=ln(x+2)+ln(x−1/3)+C | |
| 3x2+5x−2 |