obliczyć całkę niewłaściwą
eeee:
∞
∫ e−x dx
0
18 sty 14:31
eeee: jest ktoś kto może mi z tym pomóc?
18 sty 14:48
Krzysiek: a całkę nieoznaczoną obliczyłeś/aś?
18 sty 14:54
Kasia: nie
18 sty 15:04
eeee : nie wiem czy to ma wyglądać tak?
e−x +C
18 sty 15:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee
podstawienie
t= −x
dt = −dx
i już nie masz problemu
18 sty 15:13
eeee : nadal nie wiem, podstawić mam to?
18 sty 15:15
eeee: czy rozwiązaniem tego jest:
∞
| | 1 | | 1 | |
∫ eaxdx = [− |
| e−ax]= |
| |
| | a | | a | |
0
18 sty 16:40
Krzysiek: jeżeli funkcja podcałkowa to: e−ax to ok.
18 sty 16:56
eeee: e−x czyli może być a=1 w tym przykładzie
a wynik jest równy 1?
18 sty 17:22
Krzysiek: tak
18 sty 17:30