matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania
lukk:
2
4x
1
+
=
x−3
x+2
3
Jak rozwiązać ten przykład? Pomóżcie
18 sty 14:28
ja:
2x+4 +4x
2
−12x
1
=
zał: x≠3 ∧ x≠ −2
(x−3)(x+2)
3
4x
2
−10x +4
1
=
(x−3)(x+2)
3
3(4x
2
−10x +4) = (x−3)(x+2) 12x
2
−30x +12 = x
2
−x −6 11x
2
− 29x +18=0 Δ= 841 − 792=49
√
Δ
= 7
30 −7
x
1
=
= 1 ok
24
30+7
37
x
2
=
=
ok
24
24
18 sty 14:40
lukk:
dzięki bardzo
18 sty 15:16