matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
pomocy:
Wyznacz x ∊ <0; 2π>, jeżeli:
1
sinx =
i cosx < 0
2
18 sty 14:26
ja:
1
π
sinx=
dla x=
+kπ, k∊C
2
6
π
3π
teraz spójrz na wykres cos. cos jest ujemny od
do
2
2
π
wykres sin jest dodatni od 0 do π czyli ten x musi należeć do przedziału x∊(
, π)
2
π
czyli twój x to będzie π−
6
18 sty 14:51