Obliczyć granicę funkcji
Ula: Mam problem z tym zadaniem
18 sty 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
d'hospitala mieliśmy
18 sty 14:25
Ula: mamy to rozwiązać nie używając d`hospitala
18 sty 14:27
Ula: a jeżeli d`hospitalem to jak to będzie?
18 sty 14:47
Ula:
18 sty 15:27
b.: można też użyć rozwinięć Maclaurina
18 sty 15:28
Ula: | | 1−cosx | |
limx→0 |
| i nie wiem co dalej |
| | | |
18 sty 16:43
18 sty 16:59
eeee: | | x | |
no tak ale nie mogę zamienić 2sin2 ( |
| ) |
| | 2 | |
18 sty 17:23
Ula: no właśnie
| 1−cosx | | x | |
| = U{2sin2 |
| } {  } |
| | 2 | |
18 sty 17:26
jikA:
| | x | |
Przecież nic nie zamieniasz 1 − cos(x) jest równe 2sin2( |
| ). |
| | 2 | |
18 sty 17:29
Mila: | | x−sinx | | 1−cosx | |
lim x→0 ( |
| =H=lim x→0 |
| =H |
| | 1−cosx | | sinx | |
| | sinx | | 0 | |
= limx→0 |
| =[ |
| ]=0 |
| | cosx | | 1 | |
18 sty 17:32