log
ania: 1.
o liczbie x wiadomo , że loga3 x=9. Zatem :
A. x=3 B. x= 12 C. x=39 D. x=93
2.
Wiadomo,że a=3log8 4 , zatem a jest równe:
A. 512 B.81 C. 2 D. 64
3.
Wartość log7 (72+73)wynosi:
a. 5 b. log7 35 c. 2+log7 8 d. log7 2 +log7 3
4.
Liczba log8 + log5−2log √4 jest równa : .....
18 sty 14:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
co to jest loga
3x

a nie log
3x
18 sty 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
1. log
ab = c ⇔ a
c = b <−−− skorzystaj z tego
| | c | | c | |
2. logab ac = |
| logaa = |
| |
| | b | | b | |
3. 7
a + 7
a+1 = 7
a(1+7) = 8*7
a
log
a (b*c) = log
a b + log
a c
18 sty 14:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
4. a co to niby jest log
8 
albo log
5
18 sty 14:16
ania: co to jest loga3x

Dokładnie tak mam w teście " O liczbie x wiadomo, że log
3 x=9. Zatem :
... itd.
18 sty 14:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
więc nie loga3x tylko log3 x
18 sty 14:25
Janek191:
z.1
log3 x = 9 ⇔ x= 39
Odp. C
========
z.2
a = 3 log8 4 = log8 43 = log8 64 = 2, bo 82 = 64
Odp. C
============
18 sty 14:28
Janek191:
z.3
log7 (72 + 73) = log7 [ 72 *( 1 + 7)] = log7 49 + log7 8 = 2 + log7 8
Odp. C
==========
18 sty 14:32
ania: upss przepraszam za błąd
18 sty 14:34
Janek191:
z.4
log 8 + log 5 − 2 log √4 = log 8*5 − log (√4)2 = log 40 − log 4 = log (40/4) =
= log 10 = 1
18 sty 14:35