matematykaszkolna.pl
bywalec: hejemotikonka jak udowodnić że liczba: n(n+1)(n=2)(n+3) ,(n nalwży do N) dzieli sie przez 24?
27 sie 18:09
Dariusz: Jedna z tych liczb dzieli sie przez 3, to dosyc oczywiste jest(idzie np. z dirichleta), Jedna z tych liczb dzieli sie przez 4, Dwie liczby sa parzyste, jedna podzielna przez 2 a jedna przez 4, zatem n*(n+1)*(n+2)*(n+3)= cos podzielnego przez 3*cos podzielnego przez 4* cos podzielnego przez 2 * cos, czyli cos podzielnego przez 24emotikonka
27 sie 19:34
bywalec: szczerze mowiąc podziwiam Cię (Was) za taką wiedze matematyczną. Ile lat pracowałes na taka wiedze? jesteś już po liceumemotikonka
27 sie 19:40
Dariusz: Skonczylem dopiero gimnazjum, pracowac zaczalem przed wakacjami, wczesniej raczej malo interesowalem sie matematykaemotikonka Przyznam jednak szczczerze, ze sporo na wakacjach przerobilememotikonka No ale, mam pewne ambicje, a zeby je ,,zaspokoic'' jeszcze sporo sie napracuje
27 sie 19:59
Jakub: Wow. Po gimnazjum i już takie zadanka trzaskasz. Całkiem nieźle ci idzie. Tak z ciekawości z jakich książek korzystasz? Bo domyślam się, że nie z podręczników szkolnych emotikonka
27 sie 20:45
bywalec: no to gratulacjeemotikonka tez miałam ambicje nauki w wakacje niestety tylko na zapale sie skonczyłoemotikonka własnie z jakich ksiązek korzystasz? sam sie uczysz czy ktoś ci pomaga? Sorka ze tak wypytuje ale chce odzyskac jakąs nadzieje ze jeszcze zdąże nauczyc sie matmy przed maturąemotikonka
27 sie 20:56
Dariusz: Sam sie ucze; ksiazki to Musztari ,,Przygotowanie do olimpiad matematycznych'' Kourliandtchik ,,Wedrowki po krainie nierownosc'' i ,,Kacik olimpijski - algebra'' no i klepie sporo zadanek; glownie z Baltic Way oraz z OM 1etapowe; 2 i 3etap to w wiekszosci jeszcze za duzy hardcore jak dla mnie; poki co omijam geometrie, a nauka przed matura nie jest taka straszna, wazne zeby sie uczyc wielu metod rozwiazywania zadan; np ten ciag geometryczny i arytmetyczny z matury 2008 wzorcowka byla powiedzmy taka srednia, a w zasadzie wykazanie a=c sprowadzalo sie do znajomosci nierownosci Am≥Gm, no ale
27 sie 21:01