Rozłóż wielomiany
Pomożecie?: Rozłóż wielomiany na czynniki :
W(x)=(3x
2+1) (x−1) − (3x
2+1)(2x+5)
W(x)=25X
2−4
W(x)=9x
3−4x
2−27x+12
W(x)=2x
3+3x
2+6x+9
W(x)=3x
3−6x
2+3x wiem, że to pewnie łatwe ale proszę o pomoc ludzi dobrej woli
18 sty 13:40
Mati_gg9225535:
1) wspolny czynnik przed nawias
2) wzor skroconego mnozenia
3) grupowanie wyrazów podobnych
4) grupowanie wyrazów podobnych
5) 3x przed nawias, dalej bedzie wzor skroconego mnozenia
18 sty 13:42
Pomożecie?: Niestety nic mi to nie mówi bo poprostu matematyka dla mnie to " ślepiec w ciemnym pokoju
szukający czarnego kota, którego tam wogóle nie ma"
18 sty 14:40
Janek191:
W(x) = ( 3 x2 + 1) ( x − 1) − (3x2 + 1)(2x + 5)
Wyłączamy 3 x2 + 1 przed nawias
W(x) = ( 3 x2 + 1)* [ ( x − 1) − (2x + 5)] =
= (3x2 + 1)*(− x − 6 ) = − (3x2 + 1)*( x + 6)
3x2 + 1 > 0 więc nie da się już rozłożyć.
18 sty 14:47
Janek191:
W(x) = 25x2 − 4 = (5x)2 − 22 = ( 5x − 2)*(5x + 2)
Korzystamy z wzoru : a2 − b2 = ( a − b)*(a + b)
gdzie a = 5x , b = 2
18 sty 14:49
Janek191:
W(x) = 9 x3 − 4 x2 − 27 x + 12 = x2*( 9 x − 4) − 3*(9x − 4) =
= ( 9x − 4)*( x 2 − 3) = ( 9x − 4)*( x − √3)*( x + √3 )
18 sty 14:53
Janek191:
W(x) = 2 x3 +3 x2 + 6x + 9 = x2 *( 2x + 3) + 3*(2x + 3) =
=( 2x + 3)*( x2 + 3)
x2 + 3 > 0 − nie da się już rozłożyć
18 sty 14:57
Help me :(: Janek191 dzięki wielkie − ogroomne a nie wiesz co z tym ostatnim? W(x)=3x3−6x2+3x
przepraszam jeśli nadużywam Twojej dobrej woli
18 sty 16:02