Jakie sposoby obliczania pola trójkąta
Daria: Na ile różnych sposobów można obliczyć pole trójkąta. Podaj wzór i/lub opis słowny. Dla min. 5
sposobów wykonaj obliczenia dla trójkąta ABC o współrzędnych A(−3;0) B(0,0) C(0,4), brakujące
dane oblicz.
18 sty 13:23
Saizou :

−z typowego wzoru na pole trójkąta mamy że
−następnie ze wzoru Herona mamy P=
√p(a−p)(b−p)(c−p), gdzie a,b,c to boki oraz p− połowa ob.
trójkąta
− z wzoru na pole trójkąta o 3 wierzchołkach
| | 1 | |
−ze wzoru Picka P=W+ |
| B−1, gdzie W− punkty kratowe wewnątrz figury; B−punkty kratowe |
| | 2 | |
leżące na bokach figury
| | 1 | |
− można obliczyć sinus kąta ostrego i ze wzoru |
| absinα |
| | 2 | |
18 sty 13:34
Saizou : może są jeszcze jakieś ale te przyszły pierwsze do głowy
18 sty 13:34
Saizou : oczywiście we wzorze Herona na odwrót
P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
18 sty 13:37
Mati_gg9225535:
| | 1 | |
* 3 sposoby liczac ze wzoru P= |
| ah |
| | 2 | |
* zwazywszy na to ze jest to trojkat prostokatny, 1/2 |AB| = R mozna skorzystac ze wzoru na
pole:
P = r*p
* ze wzoru Herona
* mozna tez wyznaczyc kąt nachylenia prostej AC do osi Ox − poprzez wlasnosc a=tgα wyliczyc
sinα i skorzystac ze wzoru:
(mozna tez wyliczyc sin dla kazdego kąta korzystajac z funkcji trygonometrycznych dla
Δprostokątnego)
| | 1 | |
P = |
| |AB| * |AC| * sinα |
| | 2 | |
18 sty 13:40
lala: moze ktos zrobic obliczenia na tych wzorach
28 sty 14:58
Aga1.: 1) a=IABI=3, b=IBCI=4
I w każdym ze sposobów P=6
28 sty 15:07
??: α
18 gru 18:12