liczby a, b, c
Arwena: | | 1 | | 2 | |
liczby a, b, c w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. jeżeli a= |
| , b= |
| , |
| | 27 | | 9 | |
to liczba c ma wartość
18 sty 13:16
camus: z własności ciagu geometrycznego
teraz to już prosto
18 sty 13:22
Arwena: ale mi wyszła 12, a nie ma takiej odpowiedzi:(
18 sty 13:27
camus: Będe wdzięczny, jak mi zapiski pokażesz.
18 sty 13:29
Arwena: już pisze..
c*a =2b /:a
C= 12
18 sty 13:31
camus: Hmmm ale wiesz o tym, żę b*b=b2?
18 sty 13:32
Janek191:
a,b, c − ciąg geometryczny, więc b2 = a*c
Po podstawieniu otrzymamy
( 2/9)2 = (1/27)*c
4/81 = (1/27)* c / *27
4/3 = c
=======
18 sty 13:33